Rubriky
Informace

putování se sv. Jiřím

Krásný den všem,


jak jistě hodně z vás ví, blíží se jeden z našich největších skautských svátků – svátek sv. Jiřího, patrona skautů, s nímž se každý rok pojí i diecézní pouť, která se ale letos nekoná. Proto jsme se rozhodli, že místo ní vytvoříme putování (pro jednotlivce nebo rodiny 🙂 ) se svatým Jiřím. Aktivita bude dostupná i na webu s (případně) dalšími instrukcemi a na konci trasy se záhy objeví bloček, do kterého se budete moci podepsat a zanechat vzkaz. Ten bychom následně mohli vystavit do klubovny a dát i na web. Pokud budete mít fotky z výpravy, můžete je s námi sdílet a motivovat tak další k výpravě za dobrodružstvím. Teď už ale k průvodnímu textu:



Putování se svatým Jiřím

24. dubna oslavují svátek všichni Jiří. Ale skauti v tento den oslavují jeden ze svých největších svátků a připomínají si svého patrona – sv. Jiří. A právě k této příležitosti jsme si pro Vás připravili putování, které prověří vaše skautské, přírodovědné i orientační schopnosti.


Co budete potřebovat?

Chytrý mobilní telefon se čtečkou QR kódů, mobilní mapy a mobilní data. My máme odzkoušenou aplikaci QRbot (pro Apple i Android) a Mapy Google či Mapy.cz. Také si jako doprovod nezapomeňte pro jistotu vytisknout (nebo mít v telefonu připravenou) kontrolní mapu, ať máte vždy jistotu, že vás průvodce vede správně. Tu najdete na odkaze https://mapy.cz/s/lalasutuva, plánovaná délka trasy je 7,6 km. Na cestu doporučujeme přibalit si drobné občerstvení, aby vaše výprava neskončila předčasně kvůli kručícím žaludkům, a obuv a oblečení vhodné do nevlídného terénu. Malý zápisník a tužka budou také k užitku.
Pokud byste z nějakého důvodu neměli k dispozici internet, neváhejte se ozvat.

Jak to bude probíhat?

Trasa bude v provozu tohoto okamžiku do 25.4.2021. Vše začne na souřadnicích 49°9´53.014“N, 16°33´31.518“E. Zde najdete první QR kód, který vám sdělí úkol a polohu dalšího úkolu. Stejně jako i ostatní QR kódy je označen zlatou lilií. A takto dále a dále, až projdete trasu celou, na konci na vás totiž bude čekat malá sladká odměna a bloček, do kterého můžete zanechat vzkaz nebo podpis. A pokud budete fotit, budeme rádi, když se o ně s námi podělíte, třeba budete vy tím důvodem, proč někdo jiný na výpravu vyrazí.

Abyste děti navnadili na společnou výpravu, můžete jim přečíst například následující motivační text. Pro lepší efekt ho doporučujeme napsat či vytisknout na papír, který opálíte, srolujete a převážete stužkou. Z obyčejné procházky tak hravě uděláte rytířskou výpravu. Průvodní list ke stažení zde.

Odvážný dobrodruhu, který tuto zprávu dostaneš. Mé dny se chýlí ke konci a žádným drakobijcem již dávno nejsem. A nyní už nejsem schopen zbavit vesnici Ostopovice draka, který ji sužuje. Proto posílám zprávu všem odvážným dobrodruhům původu urozeného stejně jako prostého. Vydejte se na cestu a pátrejte po stopách, které po sobě ukrutný drak zanechal, rozklíčovat je vám pomůže moudrý telefonní stroj. Sledujte stopy pečlivě, každá prověří nejen vaši chrabrost, ale i bystrost a znalost. Vyžeňte draka pryč a jistě neskončíte s prázdnou, takový drak shromažďuje velké bohatství. Úkol to nebude snadný. Protože jste ale mými následovníky, zkušenými skauty, jsem si jist, že pro vás takový úkol nebude ničím těžkým.

Výpravě zdar!

Svatý Jiří, drakobijec a patron všech skautů

Pár podnětů závěrem:

Pokud byste si nebyli jistí, zda místa najdete, dole malá nápověda… Akorát jsou fotky pomíchané, tak pozor :).
A jestli vám budou připadat otázky moc těžké, nevadí, zkuste si tipnout, výsledky a správné odpovědi se po skončení akce objeví na webu.

Další aktivitu si pro vás pak nachystal také dívčí oddíl, informace k ní naleznete v naší facebookové skupině Skauti ze Starého Lískovce.

Přejeme příjemnou zábavu všem, kteří se putování a honu za pokladem zúčastní. Zároveň všem přejeme i hodně zdraví a snad se brzy potkáme.


Krásný duben všem.

Pecka
Kateřina Halvová

vedoucí 27. střediska